Rozhodcovia majú u nás veľkú moc...

01.09.2016 19:11

    Zápas v Radošovciach v nás zanechal príznačnú krivdu a veľké zamyslenie sa nad veľkou mocou v rukách rozhodcov v našich pomeroch.

    Najprv fakty: Začiatok stretnutia vyrovnaný, po pravde nezáživný, bez kvality. Po 20 minútach sa rúti asi 20 metrov od 16-ky súpera sám na domáceho brankára Marek Kubisa. Brankár opúšťa pokutové územie, M.Kubisa si tesne pred stretom posunie loptu vedľa brankára, ktorý ho zrazí k zemi. Odpískaný faul - žltá karta pre brankára. Miesto faulu bolo tesne pred spojnicou polkruhu s čiarou pokutového územia... To že sa brankár neporúčal do kabíny sa čudovali aj domáci. Vysvetlenie rozhodcu, že hráč smeroval do boku mimo 16-ky a nie na bránu je smiešne ešte teraz. O pár minút dlhá lopta za obranu domácich, po ktorej vybieha z vnútra stredu poľa Marek Kubisa a mieri opäť sám na domáceho brankára. Postranný M.Dutka však máva postavenie mimo hry....a zabudol som, jeden z našich útočníkov sa mimo tejto situácie krokom vracia za obrancov s ofsaidového postavenia. 37.min. Jozef Beňa sa rúti po súboji s obrancom sám na domáceho brankára, miesto zakončenia brankára obchádza, kde prichádza však do súboja s brankárom, k zakončeniu neprišlo. Rozhodca situáciu ako faul neposúdil. J.Beňa si uľavý zahrešením....nie však smerom k rozhodcovi...a žltá karta pre J.Beňu. O minútu neskôr J.Beňa v rozhovore s trénerom na lavičke hostí, frustrovaný doterajším priebehom zanadáva...nie však smerom k rozhodcovi...a červená karta pre J.Beňu. Obe mužstvá hrali futbal ktorý nebol nijako atraktívny. Hostia v druhom polčase svojou aktivitou viedli, no domáci využili vylúčenie hráča hostí, vyrovnali a o chvíľu strielajú víťazný gól. V tom čase domáci hostí tlačili, hosťom sa zranil brankár Petráš, ktorý nedokázal kopnúť do lopty. Domáci vyhrali 2:1 a my im gratulujeme. Naši už nedokázali na druhý gól odpovedať.

     Bolo evidentné a zrejmé a to aj zo strany domácich divákov na tribúne v miestach, kde sme sedeli aj my, že rozhodca viac krát v prvom polčase pochybil. Z nášho pohľadu bol jeho prvopolčasový výkon účelný, premyslený a vyriešil stretnutie ešte pred prvým polčasom. V druhom dejstve už bol jeho výkon presný a spravodlivý na obe strany...taký však mal byť od začiatku. V Radošovciach sa situácia "náhodou" zopakovala takto po roku.... Aj pred rokom bol po okopávaní achyloviek zvláštne vylúčený J.Beňa po tom, čo neudržal svoju nespokojnosť na uzde a rozhodca si uľahčil cestu za spokojenou výhrou domácich. Peter Tokoš ako krajský rozhodca, ktorý iba výnimočne píska našu súťaž bol v minulom ročníku 3x nasadený na domáci zápas Radošoviec, v tomto ročníku bol na tomto ihrisku už druhý krát (raz na čiare). Náhoda ??? Inak p.Tokoš je členom komisie rozhodcov. Aj dnes tak ako aj v minulých zápasoch s účasťou FK Cerová neskrýva svoju antipatiu k J.Beňovi a dnes nad jeho trestaním zbytočne nepremýšľal... Áno, aj my nesúhlasíme s tým, aby boli rozhodcovia vulgárne napadaní a už vôbec nie hráčmi. Toto by sa trestať malo. Tu však na adresu rozhodcu tak, aby to rozhodca mal posúdiť ako jeho urážku, hrubé slová nepadli. J.Beňa ich použil, no na uľavenie si nespokojnosti a nie smerom k rozhodcovi. Futbal hrajú amatéri, ktorí po pracovnom týždni plnom starostí a problémov idú dobrovolne odohrať zápas hlavne pre zábavu. To keď niekto v momente krivdy použije slová pre svoje uľavenie si, ktoré nie sú zrovna slušné, no nikomu nenadáva a neuráža nikoho tobôž rozhodcu, o ktorom vie že ho nemá v láske...by mal aj rozhodca riešiť s chladnou hlavou. Toto však hlavnému rozhodcovi prišlo zrejme vhod.

     Každý vie o tom, že vyhrať zápas vonku, kde nie ste o triedu lepším mužstvom je problém. Rozhodcovia dávajú raz 5, niekedy aj 30 percent domácemu mužstvu a to aj v zápasoch, kde o nič nejde. Pýtam sa prečo? Prečo rozhodca neodovzdá "rovinu" na každom ihrisku? A to aj na cerovskom podotýkam. Futbal má byť zábava, dobrovolníctvo všetkých okolo neho a profesionáli v ňom sú tu iba rozhodcovia. Sú platení všetci z klubovej kasy a bez výnimky. Kde je kontrola rozhodcov a tresty za ich pochybenie? Prepáčte, ale ohlasy domácich, že tu snáď nechcete vyhrať, či tu sa nevyhráva a vieme prečo.... to je predsa choré. O čo ide? o výhru v súťaži? Tri dni osláv a žiadny postup nikoho.... Verím, že toto sú témy, ktoré kolujú viacerými klubmi, no nik si nepomôže. Na ihrisku sa objavujú rozhodcovia, ktorí sú členmi komisií, dokonca je možné že rozhodca vylúči hráča a sám mu dá trest aj ako člen komisie. Ano týto ľudia plnia funkciu tých, ktorí nechcú vo futbale pracovať  a oni pracujú úprimne pre futbalový zväz vo volnom čase. Tu je však chyba v strete záujmu. Nemôžeme sa sťažovať do tej doby, pokiaľ sami nebudeme chcieť futbalu pomôcť. Vyzývam teda tých, ktorí milujú futbal, pracujú v ňom a majú čas či možnosť venovať ho futbalu aj na vyššej úrovni. Nikdy nebude dobré, keď celý futbal a to i amatérsky povedú iba rozhodcovia. Všetci z nás dávajú do futbalu a zväzu nemalé financie. Poplatky, pokuty, registrácie, platby na rozhodcov a podobne. Rozhodca je jediný, ktorý dostáva odmenu....nikdy však nie pokutu za zlý výkon. Pokiaľ si sami kluby nebudú tieto financie kontrolovať a rozhodovať o nich ako členovia VV či rôznych komisií, nemožno sa na nič sťažovať. Rozhodcovia riadia nie len stretnutia, no i celý futbal a to myslím teraz v dobrom. Kluby by mali svoj podiel k tomuto výrazne pridať, kandidovať do radov zväzu a pracovať v ňom.

      Tento článok nemá byť ako plakanie za zlým výsledkom v Radošovciach. Tento článok má dať najavo to, akú majú rozhodcovia veľkú moc ....   

    

—————

Späť